De Ragdoll
Karakter
Liefhebbers van de Ragdoll zijn niet alleen door hun uitzonderlijke uiterlijk en hun grote ogen, door het ras veroverd.
Ragdolls gelden als zeer sociale kittens. Ze zijn voorzichtig en goedaardig, vredig en leergierig, maar bovenal knuffelig en speels waarbij ze hun baasjes op de voet volgen. Veel fokkers noemen ze daarom graag ‘hond in een kattenlichaam’. Ragdolls sluiten zich graag aan bij hun menselijke familie, toch kan een kattenspeeltje ook in een Ragdoll huishouden niet ontbreken! Katten werden lange tijd beschouwd als eenlingen, maar sociale dieren als de Ragdoll profiteren van het leven met een soortgenoot.
De zachte dieren zijn ook erg geschikt voor het leven binnenshuis, het liefst met toegang tot een veilig balkon of tot beveiligde vensters. Toch moet ervoor gezorgd worden dat voor het exclusief binnenshuis houden van de kat, de kat wel geestelijk en lichamelijk uitgedaagd wordt! In gewone taal betekent dit: bespaar geen tijd op het spelen met uw Ragdoll. Een katvriendelijke inrichting van uw woning biedt voldoende mogelijkheden tot verbergen, rust, spelen en ontdekken. Daarnaast moet de juiste woning voor een Ragdoll niet te groot zijn! Slim geplaatste klimmogelijkheden zoals bijvoorbeeld een hoge krabpaal of vensterbank bieden de kat een ‘derde dimensie’, die hij naar hartelust kan gebruiken voor een dutje, voor observeren of voor klimmen en spelen.
De rasstandaard
Traditioneel of Non-traditioneel
De traditionele Ragdoll
Als point-katten worden Ragdoll kittens wit geboren en ontwikkelen zich pas na drie tot vier jaar naar hun uiteindelijke kleur!
Type: De Ragdoll is een grote halflangharige kat die het Himalaya patroon vertoond, met of zonder wit. De Ragdoll is na ongeveer 3 jaar uitgegroeid.
Kop: De kop heeft een brede wigvorm met een afgeronde snuit, stevige kin en volle wangen die de lijn van de wig niet verstoren. Door de beharing oogt het schedelvlak vlak. Het profiel laat een rechte neuslijn zien met een zeer lichte glooiing bij de neusbrug en een rond voorhoofd.
Oren: De oren zijn wijd geplaatst en middelgroot met afgeronde toppen die iets naar voren wijzen. De beharing is redelijk.
Ogen: De ogen zijn groot en ovaalvormig. De stand is iets schuin. De oogkleur is helder, diepblauw. Bij verdunde kleuren is een iets lichtere oogkleur toegestaan.
Nek: Ragdolls hebben een stevige, korte nek.
Lijf, poten en voeten: Het lijf is lang en breed, goed gespierd en met een goed ontwikkelde, brede borst. De poten zijn stevig, gespierd en middellang. De voorpoten zijn iets korter dan de achterpoten waardoor het achterlijf iets hoger is. De voeten zijn groot en rond met pluimpjes tussen de tenen.
Staart: De staart is lang en dichtbehaard, breed aan het achterlijf en iets toelopend aan de punt. De staart wordt hoger dan de ruglijn gedragen.
Vacht: De dicht ingeplante vacht is halflang, zijdeachtig zacht. Er is een niet wollige ondervacht waardoor de vacht niet klit. Er is een forse kraag wenselijk welke begint bij de oren. De vacht is kort op de schouders en naar achter toe steeds langer.
Aftekening: - Point Ragdolls hebben een Siamese aftekening. De points zijn duidelijk afgetekend en hebben dezelfde tint. De point vormen een contrast met het lichaam. Bij oudere dieren is een donkerdere kleur toegestaan maart het verschil met de points dient duidelijk te zijn.
De Non-traditionele Ragdoll
Naast de traditionele Ragdoll hebben we dus ook de non-traditionele Ragdoll, de mink, sepia en de solid. Deze kittens worden geboren in de kleur die ze gaan behouden.
De sepia en mink Ragdoll
De extremiteiten (kop, poten, staart) van mink Ragdolls zijn gelijk aan die van de point Ragdolls, echter, de vachtkleur is donkerder en warmer van kleur dan die van point Ragdolls. De ideale oogkleur is aqua-achtig, varierend van licht tot wat donkerder aqua, maar ook blauwe ogen komen voor.
Ook de extemiteiten van sepia Ragdolls zijn gelijk aan die van de point Ragdolls. Het verschil tussen de points en de vachtkleur is minimaal, maar wel aanwezig. De ideale oogkleur is geelachtig, maar aqua, blauw en oddeyed (twee verschillende kleuren ogen) komt ook voor.
In tegenstelling tot point kittens worden mink en sepia kittens al wat gekleurder geboren.
De solid Ragdoll
De solid of self colored Ragdoll, ook non-pointed Ragdoll genoemd, heeft een volle vachtkleur (dus geen points) die, gelijk de point- mink- en sepia Ragolls, in elke kleur en dezelfde varieteiten voorkomt. Oogkleur is bij voorkeur groen maar oranje, goud en odd-eyed is ook mogelijk. Kittens worden gekleurd geboren.
Gezondheid
HCM
Er zijn helaas bij de Ragdoll ook een aantal gezondheidsproblemen. Zoals bij ieder kattenras kent ook de Ragdoll de hartafwijking HCM. HCM staat voor Hypertrofische Cardiomyopathie, wat betekend dat het dier lijdt aan een verdikking van de hartspier. Er staat geen leeftijd op het krijgen van HCM, men kan enkel de ouderdieren testen maar dit geeft geen uitsluitsel dat het kitten geen HCM kan krijgen. Er bestaat medicatie waardoor men het 1 en ander vertraagd wordt maar uiteindelijk, kan na jaren, zal het dier sterven aan HCM.
PKD
PKD staat voor Polycystic Kidney Disease. Dit zijn met vocht gevulde blaasjes op de nieren. Doodsoorzaak nummer 1 bij alle kattenrassen is nierfalen. Indien u kat lijdt aan nierfalen zal u merken dat de kat snel gewicht verliest. Het zal meer gaan drinken, doet vaker een grote plas, wordt lusteloos en verliest zijn eetlust. Nierfalen kan niet genezen worden maar indien tijdig ontdekt kan het dier met medicatie en een speciaal nierdieet nog jaren leven.
FIP
FIP is een virusziekte, voluit genaamd Feline Infectieuze Peritonitis. De ziekte wordt veroorzaakt door een gemuteerd coronavirus. Elke kat draagt het coronavirus in zich maar het komt slechts bij enkele tot ontwikkeling. Dit kan zijn door stress van een verhuizing, een nieuwe kat in huis of na het krijgen van kittens. Er zijn 2 vormen van FIP, de natte vorm, waarbij er vocht in de buik of borstholte ontstaat doordat kleine bloedvaten vocht lekken. Katten met natte FIP zijn vaak erg ziek, ze hebben een gezwollen buik en vaak hoge koorts. En dan is er nog de droge FIP. Bij droge FIP ontstaan er in het hele lichaam kleine ontstekingshaarden. De lever, nieren, ogen en hersenen raken ontstoken bij deze chronische vorm van FIP. Symptonen van FIP kunnen heel verschillend zijn maar voorkomend is een slechte eetlust, een dikke buik, slecht in de vacht, sterk vermageren, braken, diarree, koorts en in geval van onsteking in de hersenen, epileptische aanvallen. Er is nog veel onduidelijk over FIP. Waar het virus tot ontwikkeling komt? FIP is helaas niet te genezen en komt in alle leeftijdsgroepen voor.
Voeding
Het ideale dieet van een kat is afwisselend en bevat zowel droog als nat voedsel. Bij droog voedsel kun je denken aan kattenbrokken. Deze hardere brokken zorgen voor een goede gezondheid van het gebit van je kat en voorkomen tandsteen. Met nat voedsel bedoelen we onder andere rauw vlees. Rauw vlees bevat veel vocht. Dit is erg handig aangezien een kat uit zichzelf maar weinig water drinkt. Het eten van rauw vlees kan een kat helpen om voldoende vocht op te nemen.
Als je opzoek gaat naar kattenbrokken is het verstandig om goed naar de etiketten te kijken. Kattenvoer moet voldoende eiwitten bevatten maar niet te veel koolhydraten. Van nature is de voornaamste voedingsbron van de kat namelijk de muis en deze bestaat voor het grootste gedeelte uit vlees. Hierdoor heeft een kat moeite met het verwerken van koolhydraten aangezien het lichaam hier niet op gemaakt is.
Het is bovendien belangrijk om naar de etiketten te kijken om te zien of er geen onnodige hulpstoffen inzitten. Het komt namelijk nogal eens voor dat het voer van dieren bepaalde smaakversterkers bevatten waardoor dieren dit voer erg lekker vinden. Deze smaakversterkers zijn alleen niet altijd even goed voor de gezondheid van je huisdier. Het is dus altijd verstandig om dit goed na te gaan.
Vaak is er per specifiek ras wel voer aanwezig dat helemaal op de wensen van dit ras is afgestemd. Voor de Ragdoll is er bijvoorbeeld Ragdoll Adult van Royal Canin. Dit droge kattenvoer is speciaal voor een Ragdoll met een leeftijd tussen de 1 en de 12 jaar.
Maak jouw eigen website met JouwWeb